1980-luvun LEGO-ritarisarjoja ei enää kauppojen hyllyiltä löydy, mikä on surullista mutta ymmärrettävää. Mutta miksi lähes tuoreessa LEGO-katalogissa esiteltyjä LEGO-sarjoja ei enää saa mistään? Miksi katalogissa ei ole kaikkia LEGO-sarjoja? Mistä tietää mitä LEGO-sarjoja on saatavilla ja miten ne saa selville?

LEGON perusvalikoima eli ns. "katalogituotteet"

Suomessa LEGO julkaisee kaksi kertaa vuodessa suomenkielisen LEGO-katalogin. Tammikuussa julkaistava LEGO-katalogi on voimassa tammi-kesäkuun ja kesäkuussa julkaistava heinä-joulukuun. LEGO-katalogit sisältävät niin sanotun perusvalikoiman, jonka tuotteita on laajalti saatavilla Suomessa. Tuorein LEGO-katalogi on selailtavissa verkossa tai se on niitä saatavilla paperiversiona hyvin varustelluista myymälöistä.

Lähtökohtaisesti LEGO-katalogeissa esitellyt LEGO-sarjat ovat saatavilla katalogin voimassaolon ajan, vaikka todellisuudessa sarjoja on usein saatavilla myös voimassa olon jälkeen. Joskus harvinaisissa tapauksissa tietyn sarjan tai teeman tuotanto on lopetettu ennen aikaisesti, vaikka se esiintyy voimassa olevassa katalogissa.

Voimassa oleva LEGO-katalogi kertoo mitä LEGO-sarjoja on saatavilla Suomessa. Jo vuoden vanhan katalogin tuotteista suuri osa on poistunut tuotannosta.

LEGO-katalogeissa on ilmoitettu LEGO-sarjojen yhteydessä niiden julkaisuajankohdat. Huomaa, että julkaisuajankohdat saattavat vaihdella maittain tai maanosittain, ja siksi esimerkiksi googlesta kaivettua LEGO-sarjaa ei vielä löydy suomalaisista kaupoista.

Suomessa katalogituotteiden tärkeimmät julkaisuajankohdat ovat tammikuu, kesäkuu ja elokuu. Edellä mainittuina kuukausian siis julkaistaan paljon uusia LEGO-sarjoja.

Kannattaa siis pitää huolta, että käsissä on aina tuore voimassa oleva LEGO-katalogi, sillä pettymys voi olla suuri, kun haluttuja tuotteita ei enää ole saatavilla. Joulu on LEGO-myynnin kohokohta, ja joulun jälkeen monien vanhojen LEGO-sarjojen tuotanto loppuu.

Joulun jälkeen joulukuun lopussa LEGO julkaisee niin sanotun tammikuun ennakkolanseerauksen, joka sisältää pienen erän tammikuun uutuuksia. Myymälöiden tyhjät LEGO-hyllyt täyttyvät kuitenkin kunnolla vasta tammikuun tuotelanseerauksessa.

LEGO-erikoissarjat

Katalogituotteiden lisäksi LEGO julkaisee erikoissaroja (Exclusives) sekä muita esimerkiksi sesonkeihin liittyviä sarjoja epäsäännöllisin väliajoin. Osa sarjoista julkaistaan vain tietyissä maissa tai maanosissa. Tunnettuja ja suosittuja erikoissarjoja ovat esimeriksi LEGO Ideas ja LEGO Creator Expert.

Lisäksi LEGON omistamista ns. virallisista LEGO-kaupoissa löytyy usein tuotteita, joita ei ole saatavilla muualta. Suurimpia harvinaisuuksia ovat ainoastaan tietyissä tapahtumissa (esimerkiksi lelumessut tai sarjakuvafestivaalit) myynnissä olleet LEGO-minifiguurit tai pienet LEGO-sarjat.

LEGO rajoittaa erikoissarjojen saatavuutta alue- ja myymäläkohtaisesti, mistä johtuen niitä on myynnissä vain harvoissa myymälöissä. Kaikissa saatavilla olevista LEGO-sarjoista saa parhaan kuvan LEGON omilta verkkosivuilta.

Täydellisen LEGO-valikoiman myymälää ei ole olemassa. Parhaan mahdollisen kokonaiskuvan kaikista saatavilla olevista LEGO-sarjoista saat LEGON omasta verkkokaupasta.

Mistä etsiä myynnistä poistuneita LEGO-sarjoja?

Tuotannosta poistuneita LEGO-sarjoja on usein vaikea löytää myymälöistä. Yleensä tuotannosta poistuneet LEGO-sarjat myydän nopeasti loppuun viimeistään alennusmyynneissä. Koska tuotannosta poistuneiden LEGO-sarjojen tarjonta laskee kysyntää selvästi enemmän, nousee niiden hinta yleensä hyvin nopeasti jälkimarkkinoilla.

Tuotannosta poistuneita LEGO-sarjoja kannattaa etsiä ulkomaisista verkkokaupoista. Esimerkiksi eBayn tai Amazonin kautta voi löytää poistuneita LEGO-sarjoja. Hardcore-käyttäjä löytää poistuneet sarjat lähes varmasti Bricklinkistä, jota on eri näkökulmasta käsitelty myös muissa blogikirjoituksissa. Tuurihaukat löytävät yksittäisiä poistuneita LEGO-sarjoja myös esimerkiksi pienempien markettien tai erikoiskauppojen alennushyllyistä tai kirpputoreilta.

Huomaa, että vaikka tietty LEGO-sarja olisi poistunut tuotannosta, sen saatavuus riippuu siitä miten yksittäiset jälleenmyyjät sarjaa ovat varastoineet, mikä on sarjan menekki tai halutaanko sarjasta nopeasti eroon. Monesti tuotannosta poistuneiden LEGO-sarjojen hylly- ja varastotila halutaan uutuuksien käyttöön, ja vanhoista tuotteista on tarve päästä eroon.

Mistä tietoa vanhoista LEGO-sarjoista?

Vanhoista ja uudemmistakin LEGO-sarjoista löydät tietoa esimerkiksi Bricksetistä tai Bricklinkistä. Hyvä kooste vanhoista LEGO-teemoista löytyy esimerkiksi Brickpediasta. Jos haluat tietää onko etsimäsi LEGO-sarja vielä tuotannossa, tarkista LEGO.com.