LEGO-palikoilla rakentelu on parhaimmillaan moniulotteinen kokemus, jossa yhdistyvät esimerkiksi abstrakti ajattelu, hienomotoriset taidot sekä sosiaalisuus. Rakentelua rajoittaa usein vain mielikuvitus.

Kun visioi tarpeeksi hurjia, saattavat LEGO-palikat kuitenkin loppua kesken. Palikoita saa toki lisää, mutta toinen mahdollisuus on toteuttaa ideat virtuaalisesti rakentamalla LEGO-palikoista 3D-maailmassa.

Virtuaalisen rakentamisen perusajatus on sama kuin rakennettaessa oikeilla palikoilla: liittää palikoita yhteen niin, että niistä muodostuu jotain uutta. Virtuaalipalikat ei ole käsin kosketeltavia eivätkä leikittävä, mutta rakentaminen 3D-maailmassa antaa erilaisia elämyksiä ja kehittää uusia taitoja. Ja voihan 3D-maailmassa suunnitella mallin, jonka rakentaa myöhemmin oikeista LEGO-palikoista.

Vaikka virtuaaliympäristö ei taivukaan aivan siihen kaikkeen mihin oikeat palikat, on rajaton palikkamäärä hyvä korvaus tästä harmista. Yleensä ohjelman rajoitteet tulevat vastaan vasta kaikkein vaativimmassa rakentelussa ja osa niistäkin on taitavalla ohjelman käytöllä kierrettävissä.

Tällä hetkellä paras ja ilmainen LEGO-mallintamisohjelma on Bricklinkin kehittämä Studio. Siitä löytyvät käytännössä kaikki olemassa olevat LEGO-palikat (mukaan lukien valmistuksesta poistuneet) sekä niiden värivariaatiot. Hurjasta palikkamäärästä johtuen palikoiden löytäminen saattaa olla aluksi hankalaa, mutta itse suunnittelu on tehty helpoksi ja käytön oppii nopeasti. Ohjelma on englanninkielinen, mutta kielitaidotonkin pääsee helposti alkuun kokeilemalla. Rakentaminen vaatii käytännössä vain hiiren ja nuolinäppäimien näpyttelyä.

Studio tulostaa malleista tarvittaessa osalistat sekä ohjeet. Valmiit suunnitelmat voi renderöidä upeiksi valokuvan tarkoiksi kuviksi ja jakaa Bricklinkin mallipalvelussa. Ohjelmaan voi ladata myös muiden käyttäjien tekemiä LEGO-malleja, joita voi halutessaan muokata.

 

 

Lataa Stud.io (Windows / Mac) ilmaiseksi: https://studio.bricklink.com/v2/build/studio.page


Studio lyhyesti
  • Ilmainen 3D-mallinnusohjelma LEGO-rakentamiseen
  • Helppo oppia
  • Englanninkielinen, mutta käyttö ei vaadi kielitaitoa
  • Rajaton palikkavalikoima
  • Upeat renderöinnit LEGO-malleista
  • Automaattinen rakennusohjeiden laatiminen
  • Jaettavat ja ladattavat LEGO-mallit
  • https://studio.bricklink.com