Vanhat LEGO palikat ovat sekä leluja, keräilyesineitä että muistoja lapsuudesta. Niiden arvo on subjektiivinen ja jokaiselle omistajalle erilainen.

Kun arvioidaan LEGO palikoille jälleenmyyntiarvoa, kannattaa tunteet unohtaa ja käyttää hyväksi todettuja lähteitä ja yleistä hintatasoa. Oma arvio palikoiden jälleenmyyntiarvosta saattaa heittää moninkertaisesti suuntaan tai toiseen LEGO palikoiden yleisestä hintatasosta, kun palikoiden yhteydessä joudutaan luopumaan niiden sisältämistä tarinoista.

Tärkein jälleenmyyntiarvoa määrittävä kysymys on, ovatko palikat valmiiksi koottuina sarjoina vai sekalainen seurakunta. Valmiit sarjat ovat ohjeiden mukaan koottuja ja ne sisältävät kaikki tai lähes kaikki alkuperäiset palikat. Mahdolliset puutteet kannattaa olla lueteltuna, jolloin ostajalle on selvää kuinka täydellisestä sarjasta on kyse. Valmiit sarjat kannattaa myydä yksitellen, ja niiden jälleenmyyntiarvo on lähes poikkeuksetta suurempi kuin sekalaisen LEGO erän.

LEGO klassikko Keltainen linna (375) vuodelta 1978. Jälleenmyyntiarvo yli 100 euroa, tunnearvo mittaamaton.

Sekalainen erä on satunnainen kasa LEGO palikoita, jossa sarjojen palikat ovat sekoittuneet ja niitä on mahdollisesti eri vuosilta ja eri teemoista. Sekalaisesta erästä ei välttämättä saa koottua ohjeiden mukaisia sarjoja. Myytäessä LEGO palikoita kyseessä on aina sekalainen erä, ellei sen sisältämiä sarjoja ole koottu ja mahdollisia osapuutteita tarkistettu. Jos kiinnostus riittää, kannattaa LEGO palikoista yrittää koota mahdollisimman paljon valmiita sarjoja, jolloin palikoiden jälleenmyyntiarvo kohoaa.

 

Valmiit LEGO sarjat arvokkaampia

LEGO sarjojen jälleenmyyntiarvo vaihtelee teeman, harvinaisuuden, iän ja palikoiden kunnon mukaan. Arvoa nostaa, jos mukana ovat alkuperäiset ohjeet sekä paketti ja palikat ovat hyväkuntoisia. Tallessa olevat minifiguurit sekä erikoisimmat osat ovat usein sarjan tärkeimmät palikat. Esimerkiksi minifiguurien puute saattaa laskea sarjan arvoa huomattavasti. Arvokkaimpia harvinaisuuksia ovat avaamattomat (new, sealed) LEGO sarjat.

Ikää enemmän sarjan hintaan vaikuttaa sen teema. Suosituimpien teemojen (esimerkiksi Harry Potter, The Pirates of the Caribbean, The Lord of theRings...) hinnat saattavat olla moninkertaisia verrattuna tavallisimpiin sarjoihin. Pääosin peruspalikoista koostuvat Creator tai Basic -sarjat taas ovat hinnaltaan samaa luokkaa kuin sekalaisena eränä myydyt palikat. Jokaisen sarjan jälleenmyyntiarvo kannattaa tarkistaa etukäteen ja miettiä kannattaako kokoamisurakkaan ryhtyä.


LEGO sarjojen vertailuhinnat Bricklinkissä:

  • Siirry Bricklinkiin ja syötä sarjanumero (esim. "6077") hakukenttään.
  • Paina "Price guide" linkkiä. "Last 6 Month Sales" näyttää viimeisen 6 kuukauden aikana myytyjen käytettyjen ("used") sarjojen keskihinnan (Avg Price). 
  • Muista, että totuudenmukaisimman arvion jälleenmyyntiarvosta antaa nimenomaan myytyjen (käytettyjen, used) tuotteiden keskihinta, ei myynnissä olevien!

 

Vertailuhintoja voi etsiä esimeriksi amazonista tai ebaysta, mutta kannattaa muistaa erottaa myyntihinnat toteutuneiden myyntitapahtumien hinnoista. Se millä hinnalla tuotteita on myynnissä, ei kerro siitä mitä ihmiset ovat niistä valmiita maksamaan. Internetin myyntisivustoilla liikkuu paljon ylihinnoiteltuja tuotteita, joiden myyjät odottavat syöttiin tarttuvia saaliita. Suomessa ostajat eivät aina ole valmiita maksamaan sarjoista yhtä paljon kuin ulkomaiset ostajat. Arvokkaimpia keräilysarjoja kannattaakin kokeilla kaupata ulkomaille, jossa niistä kiinnostuneita on moninkertainen määrä Suomeen verrattuna.

Paras ja luotettavin apu jälleenmyyntiarvon arvioimisessa on Bricklink, joka näyttää tilastoja sarjojen toteutuneista myyntihinnoista.

Bricklinkin kautta käytettyä Black Seas Barracuda (6285) -merirosvolaivaa on myyty viimeisen puolen vuoden aikana 41 kpl, keskihinnalla 183,35 euroa. Suomessa myyntihinnat jäävät hieman alhaisemmiksi.

 

Sekalainen erä LEGO palikoita

Sekalaisten LEGO palikoiden jälleenmyyntiarvon määrittäminen on suoraviivaisempaa. Palikoiden hinnan määrittää suurimmilta osin niiden paino. Muistisääntönä hinnalle suomalaisilla ja ulkomaisilla myyntikanavilla on "kympin kilo". Tämä sääntö pätee suurehkon (yli 5 kg) erään, joka ei juuri sisällä erikoisempia osia.

Todellisuudessa kilohinta nousee usein korkeammaksi (11-15 €/kg), jos myyntierä on pieni (alle 5 kg) tai jos se sisältää mielenkiintoisten sarjojen osia tai esimerkiksi paljon minifiguureita. Mainittakoon, että toisaalta esimerkiksi sekalaisten Bionicle-osien, vanhojen peruspalikoiden tai huonokuntoisten osien hinta on selkeästi alle 10 euroa / kilo.

Jos sekalaisen LEGO erän myyntihinta ylittää 20 euroa, kannattaa jo miettiä saisiko saman verran palikoita  halvemmalla.

 

Missä ja kenelle myydä?

Suomessa tori.fi ja huuto.net sivustojen rinnalle on perustettu Facebookiin monia LEGO aiheisia ryhmiä (mm. Lego kirpputori, Second Hand Lego Finland). Huuto.net ja tori.fi sivustoilla LEGO kohteet saattavat jäädä muiden kohteiden jalkoihin, ja varsinkin huuto.net on menettänyt merkitystään "kirpputorina" johtuen ammattimaisten myyjien lisääntymisen johdosta.

Facebookin LEGO ryhmissä yleisö on lähtökohtaisesti kiinnostunut ostamaan LEGO palikoita. Amazon ja eBay vaativat enemmän viitseliäisyyttä, kansainvälisten maksutapojen ja englanninkielen hallintaa. Bricklink on vakavasti asiaan suhtautuvien tai puoliammattilaisten myyntipaikka. Tavalliset kirpputorit ovat myös vaihtoehto, jolloin isompia LEGO eriä voi pilkkoa osiin tai jos LEGO palikoiden lisäksi on muuta myytävää.

LEGO palikoiden kauppa - kuten kaikki muukin kauppa - on aina myyjän ja ostajan välinen sopimus. Siksi jokaisen kaupan hinta on erilainen ja saattaa poiketa suurestikin tässä blogissa esitetyistä summista. Noudattamalla edellä esiteltyjä vinkkejä myyt ja ostat LEGO palikoita kuitenkin keskimääräisillä markkinahinnoilla, jolloin ostaja ei maksa ylihintaa eikä myyjä luovu palikoistaan liian halvalla.

Lue myös edellinen blogikirjoitus LEGO palikoiden alkuperää metsästämässä, jos haluat ennen jälleenmyyntiä koota sekalaisen LEGO eräsi sarjat.

Myös Pii Poo Oy ostaa käytettyjä sekalaisia LEGO palikoita suurina erinä (yli 10 kg erät). Meiltä saat tarjouksen LEGO palikoistasi sähköpostitse. Mahdollisimman oikeudenmukaisen tarjouksen saat, kun toimitat palikoistasi hyvät valokuvat sekä painon. Yksittäiset LEGO sarjat suosittelemme myymään internetissä yksityisille LEGO faneille.

JälleenmyyntiarvoLegoLego myyntiLego ostoLego sarjat